Hur du väljer fotograf inför din bröllopsdag

HEJ!

Jag vet att många av er som ska gifta er går i tankar om att ni vill ha porträtt tagna av en fotograf på er bröllopsdag. För det är ju dels en dag som händer (oftast) en gång i sitt liv och som i regel läggs mycket pengar på och sedan är ju oftast alla era älskade människor där samtidigt för att fira er. Det förstår jag att man vill ha förevigat. Och jag vet att det är en djungel därute. Hur ska ni veta egentligen vad för fotograf ni ska välja? 

Hur länge ska vi ha med fotografen? VEM ska vi välja? HUR ska vi välja? Så mycket frågor och lite svar. Men det ska jag hjälpa er med!

VAR HITTAR JAG FOTOGRAFERNA?
Du kan googla fotograf + var du ska gifta dig. Beroende på vad plånboken säger kan dom flesta fotograferna tänka sig att resa för ert bröllop! Vissa har att det ingår i deras bröllopspaket och vissa får du betala lite för resa och boende. Tips från mig är att inte kolla på priset det första du gör när du kommit in på någons sida, känn in bilderna först! För billigast är i princip aldrig bättre. Satsa hellre på en som du kan se att den vet vad den gör!

BILDSTIL:
Först och främst tycker jag att ni ska kolla runt lite på olika fotografer och fundera. Hurdana bilder vill ni ha? Gillar ni en fotograf med ljus bildstil, mörk bildstil, lite mer kontrastig, lite mer romantisk? En fotograf med avslappnade kärleksfulla bilder? Eller kanske lite mer uppstyrt? Har ni benat ut det så blir det genast lättare. För varje fotograf har sin unika bildstil. Och det är viktigt att du kan se att fotografen har en utarbetad bildstil genom allt hen gör, för då vet du också vad du kan förvänta dig för bilder från bröllopet. Kika på tidigare bröllop och be om att få se en färdig leverans från ett bröllop! Då kan du se ungefär vad du har att förvänta dig. 

Er magkänsla ska säga: JA, när ni har hittat en fotograf vars bildstil ni ÄLSKAR. För detta är bilder ni ska titta tillbaka på i hela era liv. Det är jätteviktigt.

 

HO0A1690.jpg

PERSONLIGHET:
Ja. Nuförtiden kan ni se ganska fort hurdana personer fotograferna är via deras hemsidor eller sociala medier. Oftast kan ni boka ett bröllopsmöte för att känna efter om ni klickar innan ni väljer att boka om ni är osäkra. Skulle det vara så att er personlighet inte klickar alls kan ju det bli jobbigt om fotografen ska få er att slappna av. Och det är också jätteviktigt för att få fina avslappnade, kärleksfulla bilder. Jag tycker det är viktigt att ni ska kunna slappna av och njuta under er dag. 

VARFÖR SKA JAG VÄLJA EN ''DYR'' FOTOGRAF OCH INTE EN HOBBYFOTOGRAF? MIN KOMPIS FOTAR JU NATURBILDER SÅ HAN KAN JU FOTA.
Den här frågan får jag jätteofta! Och det är faktiskt ett enkelt svar. 
Jag som är uppe i uppemot 50 bröllop vet vad som kan hända på en dag, jag vet vad för bilder som viktiga att ta och jag missar inga ögonblick. Jag kan hantera regn, snöstorm, starkt solljus och kan ÄNDÅ få magiska bilder. Och så är jag beredd på ALLT. Jag har även dubbel uppsättning av kameror - ifall något skulle hända, så att ni alltid kan lita på att ni faktiskt får bilder. För kameror kan paja! 

I mina händer är ni trygga. Jag får er avslappnade och har koll på var vi kan vara beroende på väder och beroende på tid på dygnet. Jag levererar ett stort urval bilder, tvekar aldrig och levererar produkter av högsta kvalitet. Jag tycker att om det står mellan en hobbyfotograf och en etablerad bröllopsfotograf så tycker jag att ni ska välja att ha med en bröllopsfotograf en kortare stund under bröllopsdagen. 

VAR UTE I GOD TID!
Ja, för dom allra flesta börjar bokningarna trilla in ett år i förväg! Så därför brukar det vara bäst att kolla på lokal, kyrka och fotograf det första du gör.  
Vid det här laget (i slutet på januari) är dom flesta fullbokade för hela sommaren!

Jag hoppas att ni fick lite kött på benen och att ni bokar er drömfotograf!
Kram till er!
/ Rebecca.

Rebecca Lundh