MADELEINE & EVELINA, TRERIKSRÖSET/KARESUANDO


 

En väldigt solig morgon i April körde jag 30 mil norrut (som om man ens skulle kunna komma mer norrut än där jag redan bor, men se det kan man minsann), över till Finland och hann febrilt leta efter en toalett innan jag kom till Kilpisjärvi. Kissnödig som en demon.

Det var ju nämligen bröllop idag. Och inte vilket bröllop som helst. För Evelina och Madeleine skulle gifta sig! Och inte bara i Finland, utan i Norge och Sverige. Samtidigt. I Treriksröset.


Närmare 100 gäster tog sin skoter, familj, renhudar, mackor, glatt humör och lite blåst med sig upp till vigselplatsen. Det var så himla mäktigt med den uppslutningen och nästintill alla bar kolt. Det var magiskt. Just färgskalan är något helt annat på samiska bröllop. Det är inte en skymt av pasteller så långt ögat kan nå.Efter vigsel, skoterresa, några mils körande, porträttagande begav vi oss 10 mil nedåt, över på Sverigesidan och tillslut landade vi i Karesuando. Gästerna körde mingel och under tiden fick Madeleine på sig sin kolt. Sin egna, första kolt som Evelina sytt till henne. Jag blir alldeles blödig av den tanken. DET hantverket går fasen inte av för hackor och att SY en kolt som bröllopsgåva är nog den finaste jag sett. Det var som att det blev extra på riktigt då, när Madeleine fick sitt officiella inträde i Sapmi. Från brudklänning till kolt alltså.


När skor var knutna, sjalar veckade på rätt sätt (för NEJ det är absolut INGEN tillfällighet hur sjalarna sitter, det tar en halv evighet och lite till att få till perfekta veck i den, och sen ska BROSCHERNA på), kaffe drucket, bullar ätna, sminket fixat, lite mer fix med kolten och sen LITE MER fix med sjalen så var det dags för brudskål och bröllopstårta. Varför inte ta bröllopstårtan på en gång liksom? Alla vill ju helst ha den så varför inte köra den som förrätt? Inte mer än rätt tycker ju jag. Så tårtan blev uppskuren på en isbar byggd för bröllopet och efteråt blev det middag inne i huset.


Vid 22 gick bilen hemåt igen. Varm i hjärtat och trött i själen. Allt samtidigt. 17 mil hem och totalt 60 mil om inte mer i bil den dagen. 21 timmars jobb senare somnade jag som en STEN i sängen och sov säkerligen 14 timmar.Vad vi kan konstatera är att:
- renköttsoppa är skitgott (det visste vi ju redan men det är värt att påminna om)
- Finland har alko nästan överallt.
- det är blött på isen i april.
- Evelina och Madde är THE brudpar. Helt ljuvliga.
- jag vill också ha en kolt.

 
Rebecca Lundh